kedd, augusztus 19, 2014

BackToSchool | DIY sál


Hello Drágáim! Nos, kedd - tippek, trükkök, azaz most DIY nap! Nagyon vártam már, hogy elkészíthessem ezt a tutoriált nektek, sokat dolgoztam vele és remélem értékelni fogjátok. Plusz, köszönettel tartozom, mert a Facebook oldalunk már több, 25 like-ot számlál! Nagyra értekelem, köszi cukik! :)
Visszatérve a mai DIY-ra. Mivel a szavazáson ez volt a nyertes, igyekszem minél több dolgot csinálni, de nekem sincs nyolc kezem. Szóval a múltkori poszthoz képest nem kettő, csak egy - hosszabb - dolog lesz. Méghozzá egy sál. Biztosan láttatok már róla videót, talán gondolkoztatok is az elkészítésén - de ha még nem jutottatok el odáig, itt az alkalom! Ez egy nagyon egyszerű darab, hamar elkészül, és egyáltalán nem nehéz! Suliban is bármikor, nyugodtan viselhetitek. 
Lessük meg!


Tehát így néz ki az elkészült sál (rajtam). Ez volt az első ilyen sál, amit csináltam - a barátnőm szülinapjára készült. Egyenesen imádta, szóval ha ti is ajándékba szántok egy ilyet - sikere lesz! 
Ne lepődjetek majd meg, ezen a képen egy fekete sál van, amiről a tutoriált készítettem, az pedig kék (és kicsivel vastagabb a fonal is).
A bejegyzés aljára beteszek majd két YouTube linket, amikből én is tanultam ennek a készítését - az egyik egy magyar, a másik egy angol elmagyarázás lesz.

Amire szükségetek van:
  • Egy (nagyobb) gombolyag 6 mm-es vastagságú fonal
  • Olló
És természetesen a két kezetek - az alkarotokat mindenképpen hagyjátok szabadon!


Ő itt az én kis fonalgomolyagom. Nagyon puha, és imádom! Nem teljesen sima, mint a normál fonalak, hanem "melírozott", kicsit függönyrojtra emlékeztető hatást kelt, de a sálhoz tökéletes. Csak ez volt megfelelően vastag méretben, 6-os, vagy annál vastagabb fonalat nagyon nehéz találni (legalábbis itt Fehérváron). Persze, ha nektek sikerül sima, normál fonalat találni, dolgozhattok azzal is! 
Egyébként, egy ilyen gombóc nem túl olcsó - 1000 forint feletti összegre készüljetek!


Első lépésként keressétek meg a fonal két végét! Ehhez elméletileg az egész gombócot is lebonthatnám, de nincs rá szükség. Az egyik végét könnyen megtaláljátok, a másikat kicsit nehezebb. Nekem úgy sikerült, hogy benyúltam a gombóc közepébe, és szimplám kihúztam egy szálat (azt ami a legkönnyebben jött), és tádám - az volt a vége.
Fogjátok a két szálat a kezetekbe!


Lemérünk (nem kell pontosan, elég szemmértékre), kétszer/háromszor harminc centimétert. Nem gond, ha hosszabb, túl rövid semmiképpen se legyen. Erre később lesz szükségünk. 
Most a két zsinórral egy "csúszócsomót" fogunk kötni.


Elsőként kialakítunk egy hurkot, úgy hogy a két fonalat alul marokra összefogjuk, felül pedig beledugjuk a másik kezünk ujjait (1). Utána megcsavarjuk (2, 3), alul, ha széthúzzuk úgy nézhet ki, mint egy homokóra (4), elengedjük a két szálat, de figyelünk, hogy azok még mindig keresztezzék egymást (5), majd az alul levő szálat áthúzzuk a felső hurkon (6), és kész is a csomónk (7), amit a csuklónkra teszünk (8). 


És itt van az 5. és a 6. lépés (igazából ez a lényege az egésznek) még egyszer - ha nem lenne világos. Az ötös képen bordóval jelölt szálakat átdugom a feketével jelölt hurkomon, majd ahogy a hatos képen látszik, utána szépen meghúzom. 
Ha az elkészült csúszócsomót rátettem a csuklómra, jöhet a "kötés".
Elkészítjük az első "öltésünket".


A két fonalnak úgy kell állnia, hogy az először lemért rész legyen a testedhez közelebb, a másik rész, ami a gombócból jön, az pedig tőled távolabb (1), a képen a hüvelyujjamnál lévő fonal a lemért. Ha elrendezgettük a fonalakat, a másik kezünk is számításba jön a készítés terén. Beledugjuk a hüvelykujjunkat a két fonal közötti részbe (2), majd a mutatóujjunkat is (3). Eztán a maradék három ujjunkkal (4), összefogjuk a két fonalat (5), eltekerjük a kezünket, hogy magunk felé nézzen (6), és leengedjük azt a csuklónkat, amire a csúszócsomót tettük (7). 


Nos, ami ezután jön kicsit nehezebb lesz. Ugye, a kezünk úgy van, ahogy az előbb megcsináltuk. Ezután a másik kezünkkel benyúlunk az első - azaz a hüvelyujjunkon lévő - fonal alá. Aztán megkerüljük azt a fonalat, ami a mutatóujjunk mellett jön el - elmegyünk fölötte, majd bebújunk alá és visszajövünk a hüvelykujjas-fonal alatt. Az elkészült öltés szintén azon a csuklónkon köt ki, amelyikre a csúszócsomót tettük.
Ezt a lépést 12-szer ismételjétek meg - lehet több, vagy kevesebb is, attól függ, mennyire akarjátok szélesre a sálatokat.
Ez elsőre nekem is nehéz volt, de ne aggódjatok, hamar bele fogtok jönni!


Íme, itt van a tizenkét öltés a csuklónkon. Már alul egy picit láthatjuk a sálunk kezdeményét. 
Ezután jön az a lépés, amit végig, az egész sál készítése közben kell majd csinálnunk.


Megfogjuk a vezetőszálat abban a kezünkben, amin az öltések vannak (1). Lehúzzuk az utolsóként megcsinált öltést (2), és áthúzzuk rajta a vezetőt (3). Egyszer megcsavarjuk (4), és rátesszük a másik csuklónkra. Ezt megtesszük mind a tizenkét öltéssel. 
Tehát ezt kell csinálnunk végig, amíg csak el nem érjük a kívánt sálhosszot. 


Nálam az ideális (amit kétszer a nyakam köré tudok tekerni), 160-165 centiméter hosszú. Soknak tűnhet, de ha egyszer belejöttök a sálcsinálásba, nagyon gyorsan meglesz! :)
Amint megvan a megfelelő hossz, eljön az idő, hogy befejezzük a sálunkat.


Tehát ott van a csuklónkon az utolsó sornyi öltés, kezünkben pedig a vezetőszál (1). A szokásos módszerrel (mintha tovább kötném a sálat), átteszek kettő öltést a másik csuklómra (2). Ezután a kettő közül, a hátsót lehúzom (3), majd elengedem (4), és kicsit megszorítom (5). 
Ezt csináljuk végig - kettő a csuklónkon, a hátsót le, majd elenged és meghúz. 
Mikor már csak kettő marad (áttéve) a csuklónkon, a hátsót ugyanúgy lehúzzuk és megszorítjuk. Ott maradt az egyetlen, utolsó öltésünk. 


Ott van az egy, utolsó öltésünk (1). Levesszük a kezünkről (2), és vezetőszálat áthúzzuk rajta úgy, hogy egy újabb hurkot képezzük (3) egy csomóval (4), ezt megismételjük kétszer/háromszor, utána elvágjuk a vezetőt (5), és áthúzzuk a hurkunkon (6) - kész az elkötés! (7)

A következő (utolsó) részben, azt fogom megmutatni, hogy hogyan tudtuk ebből egy infinity, vagyis körsálat szerkeszteni. Ez a lépés kihagyható, ha csak úgy szimplán szeretnétek a nyakatokra kötni.


Ehhez először a sálatok "színét" kell megtalálnunk. Ez nagyon egyszerű - van egy olyan fele, ahol látszanak a csomók, plusz a sál itt egy kicsit befelé göndörödik, és egy másik, ami ilyen szép sima. Ez az utóbbi a színe. Most kettébe hajtjuk a sálat, úgy hogy a színe befele nézzen, a másik oldala (visszája) pedig kifelé. Az elsőként lemért rész itt fog szerepet kapni, mivel ezzel varrjuk össze a sálunkat.
Tehát fogom ezt a kis lemért részt, majd belevezetem az sál másik végének egyik öltésébe, utána vissza az előző oldalra, és így tovább - leírok vele egy kacskaringós vonalat a két sálvég szemei között. 


A végét jól megcsomózom, és elvágom a szálakat. ajánlott a végső csomózás és az elvágás előtt kicsit "megrángatni", megnyújtani a varrást, hogy azonos méretű legyen a sállal. 
És... tádám - kész is vagyunk! :D


Voilà, íme a totál kész sál. Mit szóltok hozzá? :3
Bárhova viselhetitek ősszel, télen, szeles, hűvösebb időkben - suliba is ideális!

PLUSZ, ha nem lett volna világos az elmagyarázásom minden mozzanata - itt van az ígért két YouTube videó:

Angolul: Lacey Keith vidije - én teljesen jól értettem a magyarázatait, még aki nem beszéli a nyelvet, szerintem az is megérti, mivel a fontos mozdulatokat lassított közeli felvételekkel is mutatja. 
Magyarul: Follow Anna vidije - egyik kedvenc magyar youtuberem, nála láttam először ennek a sálnak az ötletét, és ő is érthetően elmondja, hogy mit és hogyan kell csinálni. 

HA MEGCSINÁLJÁTOK A SÁLAT - töltsétek fel Facebook-ra, vagy Instagram-ra, a #styleriginal hashtag-gel, és linkeljétek be a posztotokat a Facebook oldalunkra, vagy ide a blogra - kommentbe!
Ennyi lett volna a mai DIY, ha szeretnétek még, akkor írjátok meg kommentben, hogy miket csináljak meg - linket, képet, videót elfogadok! ;)
Emellett a véleményeiteket is nagyon várom, hiper-szuper-kíváncsi vagyok arra, hogy mit gondoltok a blogról! 

Ennyi lennék mára, köszi, hogy velem voltatok cukik! Két napon múlva ismét lesz poszt, addig is kövessetek figyelemmel a közösségi site-okon! Például a vadiúj Facebook oldalunkon, és persze a csoportban, plusz Tumblr-ön, Bloglovin'-on, Polyvore-on is fenn vagyunk! Legyetek naprakészek! ;)
Ha lemaradtatok volna az előző posztról, ezen a linken visszaolvashatjátok.
Illetve, ha szeretnétek több bejegyzést olvasni ebben a témában - kattintsatok ide!
Remélem, még visszanéztek!

Puszi,
SR Blog.

4 megjegyzés:

  1. Wááá, nagyon tetszett! Minden képpen megcsinalom majd, csak most nincs nálam fonal :/ de azért nagyon köszi ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy elnyerte a tetszésed - a készítésben pedig hajrá! ;)

      Törlés
  2. Csak egy kicsit Follow Anna copy -.-"""""

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még le is írtam, hogy nála láttam, belinkeltem a videóját is...
      Azért tettem fel a blogomra, hogyha esetleg valaki nem jár annyit YouTube-ra, ő is lássa.

      Törlés

Kérlek írd le a véleményed kommentben, ha megteszed, nagyon szépen meg fogom köszönni, hogy időt szántál rá! További szép napot! :)